Specialisten in Stamrecht BV’s

Stamrecht BV en LEI (Legal Entity Identifier)

Nieuwe wetgeving voor beleggers

Op 3 januari 2018 is de wetgeving voor beleggingsondernemingen (MiFID II) gewijzigd. Dit betekent dat elke onderneming of rechtspersoon een Legal Entity Identifier (LEI) moet hebben voor het doen van aan- en verkooptransacties op de beurs. Een LEI is een uniek nummer waarmee financiële toezichthouders (zoals de Autoriteit Financiële Markten) transacties wereldwijd kunnen volgen en ingrijpen wanneer zij dat nodig achten. Het uiteindelijk doel is om de financiële markten transparanter te maken, risico's beter te beheersen en beleggers te beschermen.

Wie heeft een LEI nodig?

Ondernemers of rechtspersonen (dus ook Spaargeld BV’s en Stamrecht BV’s) die aandelen, obligaties of derivaten bezitten moeten vanaf 3 januari 2018 in het bezit zijn van een LEI. Indien u geen LEI heeft kunt u mogelijk niet langer aan- of verkopen op de beurs. Neem contact op met uw bank of vermogensbeheerder om te bepalen of u een LEI nodig heeft.

Aanvraag en kosten via de KvK

U kunt een LEI online aanvragen onder andere via de kamer van Koophandel. Het eenmalige registratietarief van een LEI bedraagt bij de KvK € 65,- excl. btw. De LEI is vanaf de dag van uitgifte één jaar geldig. De jaarlijkse verlenging kost € 40,- exclusief btw.

INFORMATIEF FISCAAL ADVIESGESPREK

Klik hier voor een informatief fiscaal adviesgesprek